BAŠKOVCE: V miestnom chráme možno zhliadnuť vzácny evanjeliár z 15. storočia

13.01.2012 Sobrance

Baškovce 13. januára (TASR) - Jednu z najstarších kníh byzantsko-slovanského obradu na Slovensku majú v obci Baškovce v Sobranskom okrese. Baškovský evanjeliár, ktorý pochádza z 15. storočia, je už niekoľko dní sprístupnený verejnosti v priestoroch miestneho gréckokatolíckeho chrámu.
K sprístupneniu, ako aj propagácii evanjeliára, dopomohli externé zdroje. V prvom prípade získala prostriedky z fondov Európskej únie cez podaný projekt študentka michalovského gymnázia Kristína Doričová, ktorá ich použila na výrobu propagačných brožúr. Ďalšie financie investovala do zhotovenia sklenenej vitríny, ktorá knihu chráni v chrámových priestoroch vedľa ikonostasu.
Ďalší projekt, ktorý podporil prostriedkami Košický samosprávny kraj, financoval zabezpečenie tejto pamiatky v podobe protipožiarneho, poplašného a kamerového systému v interiéri baškovského chrámu.
Bohoslužobná kniha pozostávajúca z 281 listov s bohatým renesančným zdobením, je písaná cyrilským unciálnym písmom. \"Niektoré písmená sú zdobené zlatom. Podľa zachovalých grafém v texte sa predpokladá, že vznikla podľa staršej predlohy z 12. alebo 13. storočia,\" priblížila podobu vzácneho evanjeliára Doričová.
Ako ďalej uviedla, Baškovčania v minulosti knihu schovávali, aby sa nedostala do nesprávnych rúk. \"Nikto presne nevedel, akú historickú a kultúrnu hodnotu má, pretože pre ukrývanie, sa evanjeliár nikdy nedostal k odborníkom na hlbšie preskúmanie. Dostali sa k nej až po \'znovuobjavení\' v roku 2002,\" poznamenala.
Vzácny evanjeliár sa odvtedy tešil záujmu verejnosti na viacerých výstavách, dokonca aj v zahraničí. \"Pri príležitosti zavedenia eura na Slovensku bola súčasťou výstavy organizovanej Národnou bankou Slovenska venovanej našim najstarším dejinám,\" uzavrela Doričová.
 

Vyberte región